Sărbătorirea zilei de naștere a profetului Muhammad ﷺ este bida’ (inovație)

❗❗ Sarbatorirea zilei de nastere a Profetului Mohammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) este „halal” (permis) sau „haram” (interzis)? ❗❗

Sarbatorirea zilei de naștere a profetului Muhammad ﷺ sau a zilei de nastere a oricarei alte persoane este o inovatie („biddah”) si, deci nu este permisa din punctul de vedere al teologiei islamice, în afară de asta am explicat în alte articole că a sărbători zile de nastere vine din obiceiuri păgâne si este bida, și inclusiv duce la șhirk (asociere de parteneri lui Allah).

Aceasta a fost confirmat de însuși Profetul lui Allah ﷺ care a spus într-un hadis relatat de ‘Aisha(fie ca Allaah să fie mulțumit de ea) care a spus: Trimisul lui Allah (ﷺ) a spus: „Oricine inovează ceva în această chestiune a noastră (adică islamul) care nu face parte din ea, îi va fi respins ”. 📚narat în sahih al-Bukhaari 

În plus nu exista nici o relatare despre profetul ﷺ conform careia să-și fi sărbătorit ziua de naștere sau să fi făcut vreo referire specifică la aceasta. Este bine cunoscut faptul că profetulﷺnu și-a sărbătorit ziua de naștere pe parcursul întregii sale vieți și nici să fie sărbătorit vreodată ziua de naștere a cuiva.

Prin urmare, khalifii bine călăuziți(fie ca Allah să fie multumit de ei) și toți tovarășii lor nu au sărbătorit-o. Ei sunt cei mai cunoscători în ceea ce privește sunnah și ei sunt cei care l-au iubit cel mai mult pe profet.

De aceea, dacă ziua de naștere a profetului trebuia să fie sărbătorită, acest lucru ar fi fost dezvăluit la vremea respectivă, de către Allah iar, profetul ﷺ ar fi spus acest lucru însă există un hadith în care profetul ﷺ ne spune să nu exagerăm în al preamări așa cum au făcut creștinii cu Isa (Issus, alayhi salam).

Se spune că Umar bin AI-Khattab (fie ca Allah să fie mulțumit cu el) a spus că mesagerul lui Allah ﷺ a spus: „Nu exagerați în lăudarea mea, la fel cum creștinii au exagerat în lauda lui Isus (fie ca pacea lui Allah să fie asupra lui ), fiul Mariei (fie ca mila lui Allah sa fie asupra ei). Nu sunt decât un rob, așa că numiți-mă robul lui Allah și mesagerul Său.” (📚Al-Bukhari și Muslim)

Mesagerul lui Allah ﷺa spus:”Fiți atenți cu exagerarea. Predecesorii voștri au pierit din cauza exagerării lor.”

Ibn Al-Qaiyim (fie ca Allah să fie mulțumit de el) a spus că cei mai mulți dintre predecesorii noștri au declarat: După moartea (unora dintre cei drepți), oamenii se strângeau la mormintele lor și-au făcut statui și după ce a trecut mult timp au început să se închine lor. 

Primul shirk (asocierea de parteneri lui Allah) de pe pământ s-a întâmplat din cauza confuziei persoanelor drepte (deoarece le-au fost atribuite caracteristici dumnezeiești).

Primul lucru pentru a provoca schimbări în religia profeților și motivul pentru asta, în ciuda științei că au fost trimiși de Allah a fost exagerarea în aprecierea persoanelor drepte și considerarea lor ca sfinți, și sărbătorirea lor.

În același mod, niciunul dintre elevii celor mai bune generații nu și-a sărbătorit zilele de naștere și nici nu au spus că ar trebui făcută. Iar ce nu este stiut de multi este faptul că ziua pe care ei o sărbătoresc ca si zi de naștere a profetului ﷺ este de fapt ziua în care el a murit, deoarece ziua în care acesta s-a născut nu se știe sigur, însă se știe ziua în care a murit.

De asemenea în 📚Sahih Al-Bukhari și Muslim este relatat că Aișha (fie ca Allah să fie mulțumit de ea) a relatat: „În timpul ultimelor zile ale mesagerului lui Allah ﷺ , el ﷺ a început să-și pună o bucată de material (cearceaf) pe față, (câteodată se acoperea și alte ori se dezvelea din cauza suferinței), el ﷺ a spus în starea respectivă: ” Blestemul lui Allah fie asupra evreilor și creștinilor care iau mormintele profeților lor ca și locuri de adorare.” Astfel el ﷺ și-a avertizat oamenii cu privire la acțiunile lor. Dacă nu ar fi existat frica de a face din mormântul profetului ﷺ un loc de adorare, mormântul său ar fi devenit la fel de deschis precum mormintele companionilor săi (fie ca Allah să fie mulțumit de ei).

Imam Muslim relatează de la Jundub bin Abdullah (fie ca Allah să fie mulțumit de el), care a narat: „L-am auzit pe profet ﷺ cu doar cinci zile înainte de moartea sa, spunând: „Sunt liber și clar față de Allah să vă am pe oricare dintre voi ca și khalil ( prieten special apropiat, adica nu a luat pe nimeni ca și prieten special apropiat). Cu adevărat, Allah m-a luat ca și khalilul Său la fel cum l-a luat pe Ibrahim (Avraam) (fie ca Allah să fie mulțumit de el) ca și khalil. Dacă aș fi luat pe oricine din Ummah mea ca și khalil, l-aș fi luat pe Abu Bakr (fie ca Allah să fie mulțumit de el). Aveți grijă! Cei ce au fost înaintea voastră obișnuiau să facă din mormintele profeților locuri de adorare. Aveți grijă! Nu faceți din nici un mormânt loc de adorare. Vă interzic să faceți acest lucru.”

El ﷺ a interzis acest lucru la sfârșitul vieții sale. După aceasta [interzicerea transformării mormintelor în masjid(loc de adorare)], el ﷺ a blestemat pe oricine face acest lucru în acest context. Rugăciunea la morminte este unul dintre aceste fapte, chiar dacă nu a fost construită nici o moschee. Acesta este înțelesul cuvintelor lui ﷺ „i-a fost frică că mormântul său va fi făcut moschee.” Companionii săi nu au construit nici un loc de adorare în jurul mormântului său. Orice loc care este intenționat pentru rugăciune sau în care este efectuată rugăciunea a fost cu adevărat luat ca moschee. 

Imam Malik (fie ca Allah să fie mulțumit de el) a înregistrat în cartea sa Muwatt’ că profetul ﷺ a spus: „O Allah! Niciodată să nu lași mormântul meu să fie transformat într-un idol pentru a fi adorat. Mânia lui Allah se intensifică asupra poporului care transformă mormintele profeților în moschei.”

Prin urmare, este cunoscut din cele de mai sus că o astfel de sărbătoare nu face parte din lege pe care Allah a trimis-o lui Mohammed ﷺ.

Toate laudele și mulțumirile se datorează lui Allah, Domnul tuturor lumilor și fie ca binecuvântările și pacea Lui să fie asupra Profetului nostru Muhammad ﷺ și asupra urmașilor și companionilor săi. Allah știe cel mai bine, și succesul și ajutorul vin numai de la Allah!

Publicat de

Amena Ramona Crăciun 02/2016

AsSalam Alaykum warahmatulahy wabarakatuhu frați și surori în islam și buna ziua tuturor celor doritori să afle despre singurul lucru care le va aduce succes în viața aceasta și cea de după, islamul. Scopul meu este să arăt adevărul despre islam singura religie adevărata. Allah a trimis mesageri tuturor națiunilor de-a lungul timpului și mesajul principal era același "Nu există niciun Dumnezeu vrednic de adorare în afară de Allah așa că Adorați-L doar pe El." iar ultimul mesager trimis întregi omeniri până în ziua judecății a fost Muhammadﷺ.

Lasă un comentariu