Cum știm timpul rugăciunii daca nu avem telefon, ceas sau o mosqee aproape

În islam avem cinci rugăciuni obligatorii care se efectuează între anumite ore și în jurul cărora ar trebui să se întâmple tot ceea ce facem, în sensul ca ar trebuie sa planificam întreaga noastră zi în jurul rugăciunilor nu invers. În ziua de azi avem fie orare de rugăciune la mosqeele din orașul în care locuim după care ne putem ghida când trebuie sa ne facem rugăciunile, sau avem diferite app-uri care ne pot ajuta cum ar fi salatuk pe care îl setam pe locația unde ne aflăm și ne va arata țimpul pentru fiecare rugăciune, cu voia lui Allah. Însă dacă nu avem nici una din aceste posibilități profetul ﷺ ne-a învățat cum să calculăm timpul pentru fiecare rugăciune în parte după fazele soarelui.

Rugăciunea obligatorie fajr – Zorii zilei

Dacă ar fi să stai pe o plajă pe coasta de est, uitându-te către est; soarele este mai jos de orizont și este încă întuneric. Când o lumină apare care se mută de-a lungul orizontului (nu în sus), acesta este timpul pentru rugăciunea din zorii zilei. 

Rugăciunea obligatorie zuhr – Mijlocul zilei

Când soarele este exact în mijlocul cerului, iar umbra unui obiect este cea mai scurtă posibil. Imediat ce soarele s-a mutat un minut sau două către partea de vest a cerului, acesta este timpul pentru rugăciunea de la mijlocul zilei. 

Rugăciunea obligatorie asr – După-amiază

Dacă ai un băț în pământ (sau ceva asemănător, precum un stâlp de felinar sau un copac), umbra acelui obiect va deveni mai lungă odată cu trecerea amiezii. Când lungimea umbrei este la fel ca și înălțimea bățului, acesta este timpul pentru rugăciunea de după amiază.

Rugăciunea obligatorie maghrib -apusul

Dacă ar fi să stai pe o plajă pe coasta de vest, uitându-te către vest; soarele apune, și încă este lumină. Când mingea soarelui dispare complet sub orizont, acesta este timpul pentru rugăciunea de apus. 

Rugăciunea obligatorie ‘ishaa’- seara/noaptea(când se lasă complet întunericul)

După apus, soarele rămâne roșu. Când toată culoarea roșie dispare de pe cer, acesta este timpul pentru rugăciunea de seară/noapte, atunci când este complet întuneric iar soarele nu se mai vede deloc.

Fie ca Allah să ne ajute să fim constanți în a ne face rugăciunile și să ne conectam aqiidah și să ne perfecționam tawhid-ul. Aamiin

Toate laudele și mulțumirile se datorează lui Allah, Domnul tuturor lumilor și fie ca binecuvântările și pacea Lui să fie asupra Profetului nostru Muhammad ﷺ și asupra urmașilor și companionilor săi. Allah știe cel mai bine, și succesul și ajutorul vin numai de la Allah!

Publicat de

Amena Ramona Crăciun 02/2016

AsSalam Alaykum warahmatulahy wabarakatuhu frați și surori în islam și buna ziua tuturor celor doritori să afle despre singurul lucru care le va aduce succes în viața aceasta și cea de după, islamul. Scopul meu este să arăt adevărul despre islam singura religie adevărata. Allah a trimis mesageri tuturor națiunilor de-a lungul timpului și mesajul principal era același "Nu există niciun Dumnezeu vrednic de adorare în afară de Allah așa că Adorați-L doar pe El." iar ultimul mesager trimis întregi omeniri până în ziua judecății a fost Muhammadﷺ.

Lasă un comentariu